YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil) Sınavı Hayata Geçiriliyor

"YÖKDİL SINAVI" PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

 

26 Ocak 2017 / Ankara

 

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği istenen öğrencilerin dil yeterlilik düzeyini belirlemeye yönelik yeni bir sınav başlatıldı.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, düzenlediği basın toplantısında, ilk kez başlatılan "YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil) Sınavı" ile ilgili ayrıntıları kamuoyu ile paylaştı.

 

 

 

 

Doktora öğrenci ve doçentlik başvuru süreçlerinde en önemli isteğin her iki süreç için de baraj niteliğinde olan dil sınavı sürecinin iyileştirilmesi yönünde olduğunu dile getiren YÖK Başkanı Saraç, akademik dünyanın, yapılan sınavın alana özgü olması yönünde uzun süredir bir beklenti içerisinde olduğunu söyledi.

 

Bu kapsamda Yeni YÖK olarak beklentinin karşılanmasına yönelik, akademi camiasından gelen görüşleri de dikkate alarak, kapsamlı bir çalışma başlattıklarını ve mevcut YDS sınavının yanında, adayın seçtiği alandaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemek amacıyla "YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil) Sınavı" sürecinin başlatıldığını bildirdi.

 

 

 

 

Saraç, başlatılan bu çalışmada sınav sorularının hazırlanması sürecinin, dil yetkinliği konusunda deneyimli Ankara Üniversitesi tarafından, sınavın organizasyonu ve uygulanmasının ise Anadolu Üniversitesi tarafından yürütüleceğini belirtti.

 

İlk kez 5 Mart 2017 tarihinde tek oturumda 30 ilde gerçekleştirilecek olan YÖKDİL Sınavının bu dönem için sadece İngilizce yapılacağını belirten Başkan Saraç, sınavın gelecek dönemlerde Almanca, Fransızca, Arapça dillerini kapsayacak şekilde genişletileceğini ve yılda iki kez gerçekleştirileceğini ifade etti.

 

 

 

 

Dil Yeterliliği konusunda yapılan bu girişimlerin devamının geleceğini belirten YÖK Başkanı Saraç konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

"Bu çalışmamızın devamında %100 yabancı dille eğitim yapan programlarımızdaki öğretim elemanlarına yönelik yeni bir sınav planlıyoruz. Halen bu programlarda ders verebilmek için YDS sınavından 80 almak yeterli oluyor. Ancak YDS sınavı adayın sadece okuma odaklı dil yeterliliğini değerlendirebiliyor. Hâlbuki yabancı dilde ders anlatacak akademisyenin dil yeterliliğinin konuşma ve dinlemede de olması gerekiyor. Bu kapsamda da çalışmamızı başlattık. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız."

 

 

 

 

Misyon ve kalite odaklı olarak çalışmalarını tüm alanlarda sürdürdüklerini belirten YÖK Başkanı Saraç, Türk yükseköğretim sistemini küresel ölçekte daha nitelikli hale getireceklerini vurguladı.

 

Son Güncelleme Tarihi : 31.01.2017 13:41:07 Okunma Sayısı : 2674

Son Duyurular