YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri Amasya Üniversitesinde Gerçekleştirildi

2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI "YÖK KÜLTÜR-SANAT SÖYLEŞİLERİ"NİN ÜÇÜNCÜSÜ AMASYA ÜNİVERSİTESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

23 Şubat 2017/ Amasya

 

 

"YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri" başlığı altında YÖK tarihinde ilk kez düzenlenen etkinliklerin 2016-2017 eğitim öğretim yılındaki üçüncüsü, Fırat ve Erzincan Üniversitelerinin ardından Amasya Üniversitesinde gerçekleştirildi.

 

 

 

Farklı bölgelerdeki yeni kurulan üniversitelerin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikler 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 5 farklı üniversitede düzenlenmiş ve bu etkinliklere sırasıyla Bartın, İstanbul Medeniyet, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Recep Tayyip Erdoğan ve Ardahan Üniversiteleri ev sahipliği yapmıştı.

 

 

 

 

"YÖK Kültür- Sanat Söyleşisi" öncesinde YÖK Başkanı Saraç, Rektör Prof. Dr. Metin Orbay'ı makamında ziyaret etti.

 

 

 

 

Ziyaretin ardından, etkinliğe katılan bölge rektörleriyle toplantı düzenleyen Saraç, sonrasında Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe geçti.

 

Söyleşi programına YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın yanı sıra YÖK yetkilileri, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, bölgedeki bazı rektörler ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

Programın açılışında konuşma yapan YÖK Başkanı Saraç, Türkiye'nin en güzide eğitim kurumlarından biri olan Amasya Üniversitesinde olmaktan memnuniyetinii bildirerek konuşmasına başladı.

 

 

 

 

Kültür ve Sanat Söyleşileri'nin yeni ve yenilikçi YÖK'ün pek çok farklılıklarından birisi olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Saraç, Yeni YÖK olarak öğrenci ve akademisyenleri sanat, edebiyat, felsefe, ahlak, inanç ve sevgi kavramaları ile olabildiğince donatmak istediklerini sözlerine ekledi.

 

Değişik bölgelerde ve farklı üniversitelerimizde gerçekleştirdiğimiz programlarda edebiyat, tarih, görsel sanatlar, müzik, sosyoloji, felsefe, dış politika gibi konularda alanında seçkin isimlerin katıldığı söyleşiler düzenlediklerinden bahseden YÖK Başkanı, "Böylece YÖK'ün temel varlık sebebi olan üniversitelerimiz ve öğrencilerimizle, global dünyanın güçlü unsurları olan yüksek teknoloji, inovasyon, sibernetik, dijital dünya gibi kavramlar dışında, kültür hayatınızı zenginleştirecek konularla sizlerle birlikte olmayı amaçlıyoruz." dedi.

 

 

 

 

Amasya Üniversitesinin tam da bunun yeri olduğunu düşünen Başkan Saraç, meşhur Amasya tarihçisi Hüseyin Hüsameddîn'in, Amasya'nın kültür sanat tarihi bakımından önemini belirten birkaç mısrasını okuyarak konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

"Olayın tarihi boyutunu geçerek kendi saham olan Klasik Türk şiirinde de eserler veren Şehzadelerin birkaçından bahsetmek istiyorum: Fatih Sultan Mehmed'in şehzadesi olan ve ömrünün son yıllarını gurbeti vatan edinerek geçinen Cem Sultan, köklü bir kültüre sahip olması ve klasik edebiyatı çok iyi bilmesinin yanı sıra Farsça'ya ve İran edebiyatına da derin vukufu sayesinde Türkçe ve Farsça Divan ve Cemsid u Hurşid isimli mesnevi kaleme almış bir şairdir. II. Beyazıt'ın oğlu Şehzade Korkut da Harimî mahlasıyla şiirler yazmıştır. Şair olmasının yanı sıra Osmanlı hanedanında şiir dışında dinî ilimler, ahlâk ve nasihat türünde eserler meydana getirmiştir. Şairliğinin yanı sıra âlim kimliği yönüyle diğer şehzadelerden ayrı bir özelliğe sahiptir.

 

Şehzade Beyazıt, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğludur ve babasıyla giriştiği taht mücadelesi hayatına mal olmuştur. Şâhî mahlasıyla yazdığı şiirler ve özellikle babası ile karşılıklı yazdıkları maznum mektuplarla edebiyatımızda yer almıştır.

 

 

 

 

Yine Kanunî'nin evlatlarından ve talihsiz şehzadeler denildiği vakit aklımıza ilk gelen isim -geçtiğimiz yıllardaki bir dizinin de etkisiyle- Şehzade Mustafa olmaktadır. Dönemim meşhur şairlerinden Surûrî'nin hocalığını yaptığı ve ölümü ile Türk edebiyatında mersiye türünün en önemli örneklerinin kaleme alınmasına sebep olmuştur. Bu olay yine bazı Avrupalı yazarlara da ilham kaynağı olmuş ve çeşitli eserler vücuda getirilmiştir."

 

Yükseköğretimde yapılan, Kalite Kurulu çalışmaları, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi, 100/2000 YÖK Doktora Bursları Projesi, Araştırma Üniversiteleri gibi çalışmalar hakkında bilgiler veren Saraç, "Bu akademik çalışmaların yanı sıra yeni bir sınav uygulaması ‘Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı' ile akademik camiamızın uzun yıllardır süregelen bir talebini yerine getirdik. Dil sınavının alana özgü yapılması hususunu dikkate alarak Mevcut YDS'nin yanında, adayın seçtiği fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık alanlarındaki dil yeterliliğini belirlemeye yönelik YÖKDİL Sınavı sürecini başlattık." diye konuştu.

 

 

 

 

Yeni YÖK olarak Kalite kavramının akademik hayata damgasını vurması ve üniversitelerin misyon farklılaşmasına giderek her birisinin üniversite olmanın şümullü yapısından uzaklaşmadan farklı değerler üretebilmesi gibi iki konuda iz bırakmak istediklerini yineleyen Başkan Saraç, "Yeni YÖK" olarak hedeflere ulaşabilmek için durmaksızın çalışırken bir yandan da yükseköğrenim sürecimize yönelik çok önemli tehditlerle de mücadele ettiklerini vurguladı.

 

Eğitim ve öğretimin bütün kademelerinde ve boyutlarında nitelik ve liyakatin bir amaç değil, kamu kurumlarında hâkimiyet için bir araç halini aldığında o ülke için güvenlik zaafı noktası olabileceğini 15 Temmuz gecesi gördüklerini söyleyen Saraç, Türkiye'nin, 15 Temmuz'da bir facianın eşiğinden döndüğünü ve hepimizin görevinin, bu yapının yerleştiği kurumları zedelemeden, bu terörist yapıdan kurumlarımızı temizlemenin hepimizin görevi olduğunun altını çizdi.

 

Konuşmasının sonunda öğrencilere seslenen Başkan Saraç, giderek daha fazla küreselleşen dünyada çok farklı kültürler ve yaşam tarzları ile baş etmek zorunda olan gençler yetiştirmek durumunda olduklarını belirterek üniversitelerin öğrencilere vereceği eğitimin, yalnızca mesleki uzmanlık edindirmek için olmadığını, öğrencileri günümüzün vatandaşlık değerleri ile de donatmak istediklerini vurguladı.

 

 

YÖK Başkanı Saraç'ın söyleşi programında yaptığı konuşma metninin tamamını okumak için tıklayınız.

 

 

 

 

Söyleşinin ardından YÖK Başkanı Saraç, akademik teşvik kapsamında Amasya Üniversitesinde 100 tam puan alan Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ümit Çelen, Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Kadriye Aydemir, Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Meryem Evecen, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Adem Bayar ve Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Önder Kara'yı tebrik ederek hediyelerini verdi.

 

 

 

 

 

Hediyeleşmenin ardından, Prof. Dr. Tufan Gündüz'ün "Osmanlı'nın Kayıp Halkaları: Şehzadeler" konulu söyleşisine geçildi.

 

 

 

 

Söyleşi sonrası YÖK Başkanı Saraç, üniversitedeki akademisyen ve öğrencilerle karşılıklı sohbet ederek, öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları yanıtladı.

 

Son Güncelleme Tarihi : 27.02.2017 09:11:49 Okunma Sayısı : 1929

Son Duyurular