Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, YÖK'te Akademisyenlerle Buluştu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç; ülkemizin bilim, sanayi, teknoloji alanlarının eğitim odaklı strateji ve politikalarını görüşmek üzere ilgili birim yöneticileri ile YÖK Konferans Salonu'nda bir araya geldi.

 

 

 

 

Üniversitelerin ilgili mühendislik ve teknoloji fakültelerinin dekanları, fen bilimlerinin enstitü müdürleri, Türk Bilim dünyasının önemli enstitülerinin yetkilileri ve ilgili akademik birim yöneticilerinin katıldığı toplantının açılışında YÖK Başkanı Saraç ve Bakan Özlü birer konuşma gerçekleştirdi.

 

YÖK Başkanı Saraç, bugünkü beraberliğin ana konusu olan ülkemizin bilim, sanayi ve teknolojik gelişmelerine yönelik politikalarını ve görüşlerini Sayın Bakandan dinleyecek olmaktan duyduğu mutluluğu belirterek konuşmasına başladı.

 

 

 

 

Üniversitelerimizin yakın zamana kadar sürdürdükleri kendi kapalı devre anlayışlarından çıkmaları gerektiğini söyleyen YÖK Başkanı, üniversitelerin bölgelerine, çevrelerine ekonomik değer katan kurumlar haline gelmelerinin kaçınılmaz olduğunu ve artık bunun gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

 

Özellikle 2010'lu yıllardan itibaren internet teknolojilerinin, üniversitelerin temel değerlerinden biri olan öğretme kısmını neredeyse devralmak üzere olduğunu sözlerine ekleyen Saraç, kütüphane sisteminin bile internet üzerinden yürümesi, gerek online dersler, gerekse öğrencilerin bilgiye internet üzerinden ulaşmasının üniversiteleri de dönüştüreceğini vurguladı.

 

 

 

 

Araştırmacıların, elde ettikleri araştırma sonuçlarının sadece makale yazımı ve yayınlanması seviyesinde kalmaması gerektiğine değinen Saraç, bu çalışmaların ekonomik bir değer, sosyal bir değer veya bilimsel bir etki yaratacak hale gelmesinde kendilerinin rol sahibi olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Teknolojiye olan tüm bu gereksinimlerin, üniversitelerdeki araştırma faaliyetlerine sanayinin ilgisini ve katkısını güçlendirdiğini belirten Saraç "Yeni YÖK olarak bütün bu bilinçler ile oluşturduğumuz komisyonlar marifetiyle gerek yönettiğiniz Bilim ve Sanayi Bakanlığımız ile gerek Türk sanayisi ile yakın ilişki içinde çalışmaktayız." dedi.

 

 

 

 

Geleceğin üniversitesini şekillendirecek bir diğer önemli kavramın, artan disiplinlerarası işbirliği olduğunu ifade eden Başkan Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

"YÖK, bu bilinçle 100 disiplinlerarası alanda 2000 doktora öğrencisini, hem mali hem bilimsel olarak desteklemek üzere program başlatmıştır.

 

Gittikçe hızlanan bilgi birikimi, akademik üründe kalite kavramı ve gelişen iletişim teknolojileri, disiplinlerarası çalışmayı destekleyen önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

 

 

 

Bilimsel araştırmalarda kişiden önce takım kavramı önemlidir. 100/2000 projesinde de yeni alanlarda 'kümülatif kritik kitlelerin' oluşmasını, bu grupların disiplinler arası çalışmalar üretmesini, ve böylece Türk yükseköğretiminde araştırmacı, araştırma ekibi gibi kavramların önemle ve özenle artarak ön plana taşınmasını teşvik ediyoruz. Proje, bu ay yani 2017 Şubatında aktif olarak başlamış olacaktır.

 

2016'da Türk Yükseköğretimine kazandırdığımız diğer önemli bir başlık, üniversitelerin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşmasıdır. Bu alanda seçilen 5 üniversitenin çalışmalarını hep birlikte dikkatle takip edeceğiz.

 

Karşımızda önemli bir gerçek var. Dünyamız sadece küreselleşmiyor, kentleşiyor da… Yani kentleşme, şehirleşme ya da kentsel dönüşüm, küreselleşmenin çok önemli bir boyutu. Bu alanda çalışma yapan araştırmacılar kentleri, 'Yeni Yerel Uluslar' olarak tanımlıyor."

 

 

 

 

Yeni bir sınav uygulaması olan YÖKDİL Sınavı'ndan bahsetmek istediğini söyleyen YÖK Başkanı, "Akademik camiamızın uzun yıllardır talep ettiği, dil sınavının alana özgü yapılması hususunu dikkate alarak Mevcut YDS'nin yanında, adayın seçtiği fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık alanlarındaki dil yeterliliğini belirlemeye yönelik Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı sürecini başlattık." diyerek yakın zamanda başlatmış oldukları birçok yeni girişimlere bir ilki daha eklemiş olduklarının altını çizdi.

 

YÖKDİL Sınavı'nın şimdilik İngilizce olarak başlatıldığını ve yakın bir süre içerisinde Almanca, Fransızca ve Arapça olarak da yapılacağını sözlerine ekleyen Saraç, bu sınavın bir hafta içerisinde 50 bine yakın başvuru aldığını söyleyerek konuşmasını tamamladı.

 

YÖK Başkanı Saraç'ın toplantıda yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.

 

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü ise, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denilince akla ilk olarak fen ve mühendislik bölümlerinin geldiğini belirterek, sanayi ve teknoloji ne kadar Bakanlığının konusu ise bütün olarak bilimin de kendilerinin konusu olduğuna işaret etti.

 

 

 

 

Bakanlığının üniversitelerle ilişkisinin de sadece üniversite-sanayi işbirliği ve teknoloji geliştirme üzerine kurulmadığını vurgulayan Özlü, üniversitelerin tamamını, bilim dallarının her birini çok önemsediklerini, özellikle TÜBİTAK programlarında bilim dallarının hepsine yönelik desteklerinin bulunduğunu anlattı.

 

 

 

 

Her bilim alanına eşit mesafede yaklaştıklarına işaret eden Özlü, "TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırmakla ilgili çalışmalarımızı da inşallah son aşamaya getirmiş bulunuyoruz. İnce işçilik diyebileceğimiz son rötuşları da yapacağız ve bu çalışmamızı da nihayete erdirdik. Pazartesi Bakanlar Kurulunda arz ettik. İnşallah bu yasalaşacak" diye konuştu.

 

 

 

 

Önümüzdeki dönemde araştırma, geliştirme ve teknoloji yönetim sistemimizde köklü, radikal bir değişikliğe gittiklerini ve bunu Türkiye'nin bu alanda sıçrama yapmasına imkan tanımak için yaptıklarını sözlerine ekleyen Bakan Faruk Özlü, Sayın Cumhurbaşkanının talimatıyla Antarktika'da bir bilim üssü oluşturmak için çalışma başlattıklarını ve üniversitelerin, bilim camialarının bu siyasi iradeyi desteklemesi gerektiğini belirtti.

 

 

 

 

Konuşmaların ardından YÖK Başkanı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile katılımcılar arasında gerçekleşen soru-cevap bölümüne geçildi.

 

 

 

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile YÖK Başkanı; bazı rektörler, mühendislik ve teknoloji fakültelerinin dekanları, fen bilimlerinin enstitü müdürleri, Türk Bilim dünyasının önemli enstitülerinin yetkilileri ve ilgili akademik birim yöneticilerinden gelen soruları yanıtladı.

 

 

 

 

Karşılıklı soru-cevap bölümü ile geleceğe yönelik eğitim ve bilim odaklı akademik süreçte neler yapılabileceğine dair üniversite yöneticilerinden görüşler alındı.

Son Güncelleme Tarihi : 13.02.2017 14:26:07 Okunma Sayısı : 1902

Son Duyurular