2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı "YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri"nin İkincisi Erzincan Üniversitesinde Gerçekleştirildi

 

 

2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI "YÖK KÜLTÜR-SANAT SÖYLEŞİLERİ"NİN İKİNCİSİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

12  Aralık 2016/ Erzincan

 

 

"YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri" başlığı altında YÖK tarihinde ilk kez düzenlenen ve Bartın, İstanbul Medeniyet, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Recep Tayyip Erdoğan, Ardahan ve Fırat Üniversitelerinde yapılan söyleşilerin yedincisi Erzincan Üniversitesinde gerçekleştirildi.

 

"YÖK Kültür- Sanat Söyleşisi" öncesinde YÖK Başkanı Saraç, Rektör Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ile birlikte Erzincan Valisi Ali Arslantaş'a bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Valilik ziyaretinin ardından YÖK Başkanı Saraç, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu'nu makamında ziyaret etti.

 

 

 

 

 

Rektör ziyaretinin ardından bölge rektörleriyle toplantı gerçekleştiren Saraç, Rektör Çapoğlu eşliğinde Erzincan Üniversitesi yerleşkesini gezdi.

 

 

 

 

Erzincan'de gerçekleştirilen çeşitli temasların ardından Erzincan Üniversitesi Başöğretmen Salonu'nda düzenlenecek olan söyleşi programına geçildi.

 

Erzincan Üniversitesinde yedincisi düzenlenen "YÖK Kültür-Sanat Söyleşisi"ne YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK yetkilileri, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, bölgedeki bazı rektörler ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

Programın açılışında konuşma yapan YÖK Başkanı Saraç, 2006 yılında kurulan ve kuruluşundan bu yana çok ciddi mesafeler almış, mezunlarıyla iftihar ettiğimiz üniversitenizi ziyaret etmek, çalışmalarını yerinde görmek, üniversitemizin değerli akademisyenlerini ve sevgili öğrencilerimizi selamlamaktan sevinç duyduğunu belirterek konuşmasına başladı.

 

 

 

 

Bu toplantılarda hep birlikte yetiştirdiğimiz genç nesillerin fikir dünyasını geliştirmek, değişik medeniyetler ve devletlere ev sahipliği yapmış bu toprakların değerini onlara derin perspektiflerle anlatmak istediklerini sözlerine ekleyen Saraç,  Kültür ve Sanat Söyleşileri yeni ve yenilikçi YÖK'ün pek çok farklılıklarından birisi olduğunu vurguladı.

 

"Yeni YÖK" olarak önümüze koyduğumuz hedeflere ulaşabilmek için durmaksızın çalışırken bir yandan da yükseköğrenim sürecimize yönelik çok önemli tehditlerle de mücadele etmekte olduklarını dile getiren Saraç, gizli ve sinsi bir biçimde devlet içinde ve toplumda örgütlenen bu terörist yapıdan hiçbir kurumu zedelemeden bütün kurumlarımızı ve ülkeyi kurtarmanın hepimizin görevi olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

Türk yükseköğretim sistemi denilince ilk olarak öğrenci sayısının gittikçe arttığının akla geldiğini söyleyen Başkan Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

"Öğrenci sayımız 7 milyona ulaştı, üniversite sayımız 182 oldu, öğretim elamanı sayımız 152.261'dır ve gittikçe artmaktadır. Bu sayısal veriler yatay büyümenin ne denli büyük olduğunu göstermektedir. Şimdi Yeni YÖK olarak önümüze koyduğumuz hedef dikey büyümedir. Dikey büyüme ile kalite, nitelik, keyfiyeti kastediyoruz. Bunun için son iki yıldır büyük bir şevkle çalışıyoruz. Bu çerçevede gerçekleştirdiklerimizin bir kısmı şunlardır:

 

  • Kalite Kurulu çalışmaları,
  • Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi ,
  • 100/2000 YÖK Doktora Bursları Projesi,
  • Araştırma Üniversiteleri Çalışmaları,

 

Yeni YÖK olarak Türk yükseköğretiminde iki konuda iz bırakmak istiyoruz. Kalite kavramının akademik hayata damgasını vurması ve üniversitelerimizin misyon farklılaşmasına gitmesi ve her birisinin üniversite olmanın şümullü yapısından uzaklaşmadan farklı değerler üretebilmesi... "

 

 

 

 

Üniversitelerimizin öğrencilere vereceği eğitimin, yalnızca mesleki uzmanlık edindirmek için olmadığını sözlerine ekleyen Saraç, öğrencileri günümüzün vatandaşlık değerleri ile de donatmak istediklerini söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

"Sadece kendi bölgemize, ülkeye ve yakın çevreye değil, tabi ki bunları önde tutacaksınız. Ancak aynı zamanda içinde yaşadığımız dünyanın bütününe karşı sorumluluk duyacaksınız. Kendimizi başkalarının yerine koyabilmeyi ve dünyayı başkalarının gözüyle de görebilmeyi ve bunu kolaylaştıran felsefi derinliği, estetik zevki ve edebi muhayyileyi de öğrenmeliyiz. İçimizdeki ahlaki hisler, bir taraftan göklerin sonsuzluğu diğer taraftan bilginin sınırlılığı, ama insan olarak bizlerin sınırsızlığa duyduğumuz hayranlık ve coşku, gelecek yaşamımızın zenginleşmesini akılcı ve sorumlulukla yetişmemizi sağlayacaktır.

 

 

 

 

Üniversitelerimizin bir huzur ortamı olmasını istediğimizi çeşitli vesilelerle ifade ediyoruz.

 

Üniversitelerimiz aynı zamanda toplumun huzuruna da katkıda bulunmalıdırlar. Günümüzde üniversitelere toplumun inşasında dönüştürücü, neredeyse bütün alanlarda örneklik teşkil etmesi beklenen mükemmeliyet kurumları olarak bakılıyor. Bu konuda da yükseköğretim kurumlarımızın üstüne düşeni yapacaklarından eminiz.

 

Üniversitelerimizin topluma hizmet fonksiyonunun sadece ürettiği, geliştirdiği bilgiyi topluma servis etme olarak algılamadığımızı; toplumun hassasiyetlerine ve milli değerlerine duyarlı, toplumun sorunlu alanlarına dikkat çeken ve bu alanlara yönelik iyileştirme çabalarında öncü rol üstlenen kurumlar olması gerektiğini de bir kez daha ve önemle vurgulamak isterim."

 

YÖK Başkanı Saraç'ın söyleşi programında yaptığı konuşma metninin tamamını okumak için tıklayınız.

 

 

 

 

 

Başkan Saraç, konuşmasının ardından, Erzincan Üniversitesi fakültelerine birincilikle yerleşen ve kayıtlarını yaptıran öğrencilere tebrik mektuplarını verdi.

 

 

 

 

Tebrik mektuplarının verilmesinin ardından, Prof. Dr. M. Fatih Andı'nın "Edebiyat ve Toplumsal Değişme" konulu söyleşisine geçildi.

 

 

 

 

Prof. Dr. M. Fatih Andı, söyleşisinin ardından akademisyen ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

 

 

 

 

 

Söyleşinin ardından YÖK Başkanı Saraç, öğrenci ve akademisyenlerle karşılıklı sohbet ederek, katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.

 

 

 

 

Son Güncelleme Tarihi : 15.12.2016 09:57:54 Okunma Sayısı : 1912

Son Duyurular